Neustálá inovace spotřebičů a stále se měnící styly a trendy v kuchyních ukázaly vývoj lidských návyků, potřeb, nároků i životního stylu. Zatímco v minulosti byla kuchyň situována v samostatném pokoji s nepříliš velkým pracovním prostorem, dnešní kuchyně jsou vzdušné a hlavně prostorné. Tráví se zde mnohem více času než dříve, a často se už nejedná jen o prostor pro přípravu jídla.
Aby nebyl pobyt v kuchyni vaší noční můrou, je nutné si dopředu rozmyslet nejen, jaké místo budou zaujímat jaké spotřebiče, ale také kdo bude kuchyň nejčastěji využívat. Promyšlená a správná ergonomie je totiž právě v kuchyni mnohem důležitější než v ostatních místnostech. V inteligentně řešeném a k tomu stylově vybaveném prostoru se bude vařit a žít jedna báseň. Každý člověk má jiný vkus, ať už jde o módu či vybavení a vzhled domácnosti. Každý má také jiné potřeby a nároky. Kuchyň by měla být nejen stylová, ale zejména praktická.
Její uživatel by se v ní měl cítit dobře a zároveň by zde neměl nic postrádat. Pokud chcete vařit ve své vysněné kuchyni a zároveň se zde cítit dobře, Není dobré spoléhat jen na sériovou výrobu a vybírat si kuchyň podle obrázku v katalogu. Kuchyň, která bude vyhovovat všem vašim požadavkům i dispozicím a zároveň bude splňovat pravidla ergonomie v kuchyňském prostředí je obvykle jen kuchyň vyrobená na míru. Pojďme se teď společné podívat, na co by se při plánování nové kuchyně určitě nemělo zapomenout.
Rozmístění důležitých prvků aneb každá zóna má své místo
Kuchyňský trojúhelník je pomyslný obrazec, který pomáhá s plánováním kuchyňského prostoru. Tento koncept vznikl ve 40. letech 20. století. Abyste však mohli tento vzorec využít, je nejprve důležité si vaši vysněnou kuchyň rozdělit na tzv. zóny. Rozlišujeme pět základní kuchyňských zón – zásoby, mytí, vaření, ukládání (nádobí) a příprava. Kuchyňská linka je srdcem každé kuchyně, proto musí být její sestavování promyšlené a naplánované. Jen tak docílíte maximální funkčnosti. Kuchyňský trojúhelník tvoří tři základní zóny, které jsou spolu ve vzájemném vztahu. Pokud budou rozmístěny správně, docílíte hladkého provozu v kuchyni a činnosti zde vykonávané budou plynulé a bez zádrhelů. Body tradičního trojúhelníku nejčastěji tvořila lednice, dřez a varná deska. Tento koncept však vznikl ve 40. letech 20. století, kdy byly kuchyně menší a obvykle se nacházely v oddělené místnosti.Množství dostupných spotřebičů bylo také menší. Proto je dnes těžké zařídit prostor podle tohoto pravidla.
Pokud plánujete či navrhujete svou kuchyň na míru, je stále velmi důležité nad rozmístěním přemýšlet. Bytová architektura nabízí velké množství různých typů rozmístění spotřebičů a nábytku. Dnes můžeme najít linky sestavené do tvaru písmena U, G či L, nejen v USA oblíbené kuchyně s pracovním ostrůvkem apod. Záleží jen na vašich potřebách a preferencích.
Správná vzdálenost mezi stolem a spotřebiči jako základ pro funkční provoz kuchyně
Je nezbytné udržovat dostatek vzdálenosti mezi pracovním prostorem a jídelním stolem. Ve stísněné kuchyni se málokomu může vařit dobře, příliš prostoru vás zase rychle unaví a vaše činnosti nebudou tolik efektivní.
Jako minimální vzdálenost od zdi ke stolu se často uvádí 120 cm. Nevzniká zde nadbytečné místo, ale zároveň je zde dostatek prostoru pro průchod. Naopak více než 140 cm může vést ke zbytečnému pobíhání a tím i k ergonomické neefektivitě.
Správná výška pracovní plochy, aby nebolela záda
Finální výšku desky i spotřebičů byste samozřejmě měli odvodit od výšky uživatele. Jenže, co když kuchyň používá více lidí s rozdílným vzrůstem? Pak je třeba najít kompromis. Kdysi standardní výška 90 cm se časem ukázala jako problémová a způsobovala nemilou bolest zad.
V současnosti se doporučuje umístění pracovní plochy ve výšce 92 až 95 cm pro standardně vysokého člověka (160 až 180 cm). V případě, že patříte k extrémně vzrostlým lidem, nebojte se linku zvýšit i na 100 až 110 cm. Ideální ergonomická hloubka linky se pohybuje od 65 cm do 80 cm. Berte přitom v potaz, že ideální výška linky se může lišit i v souvislosti s konkrétním pracovištěm. Zatímco u sporáku máte ruce výše, při mytí je dno dřezu pod optimální úrovní linky. Bolest zad z mytí nádobí je na světě.
Pozor na hlavu!
Skříňky a spotřebiče umístěné na stěně by měly být umístěny ve správné výšce. Přestože se to zdá být logické, některé kuchyně toto nesplňují a vy tak od vaření odcházíte se zbytečnými boulemi a modřinami. Kuchyně navržené na míru toto zpravidla řeší vy se tak nemusíte o svou hlavu obávat.
Osvětlení, které zohledňuje pracovní oblasti
Stejně jako rozmístění spotřebičů a zón je v kuchyni důležité umístění osvětlení. Každý pracovní prostor by měl být dostatečně osvětlený. Pod skříňkami se často používají nalepovací pásy s LED světly, nad pracovní ostrůvek můžete zavěsit stylové lustry.
Ergonomická kuchyň je důležitá pro fyzické i duševní zdraví. Díky promýšlení všech důležitých aspektů se nebudete už muset trápit, že vás bolí při vaření či mytí nádobí záda. Kuchyň na míru zohledňuje nejen vaše představy o dokonalém prostoru, ale také vaše potřeby z hlediska ergonomie. Kuchyně na míru zkrátka vytváří místo s promyšleným rozmístěním spotřebičů i úložných skříní či zásuvek. V takové kuchyni má vše své předem naplánované místo. Dobře navržená kuchyň poté šetří váš čas i energii.