Ať už máte prostornou jídelnu, kuchyň spojenou s obývacím pokojem nebo bojujete o každý milimetr, jídelní stůl je nedílnou součástí všech domácností. Někdo sdílí společné rodinné stravovací návyky, jiní jej používají na odkládání či vaření, nebo je pro ně důležitý pouze během štědrovečerní večeře. Ať už je to jakkoliv, výběr vhodného jídelního stolu může být někdy oříšek.
Možná se zdá, že s nástupem moderních technologií jeho využití jako jídelního nábytku klesá, avšak opak je pravdou. Myslím, že zrovna tento kus vybavení nikdy neztratí svůj účel. Neslouží totiž pouze pro stravování. Lidé u něj pracují, klábosí či se u něj setkávají s rodinou a přáteli. Nachází tedy v domácnosti různorodé využití, a proto by měl něco vydržet.
Zohledněte prostor a počet strávníků
Scházíte se u stolu dva nebo čtyři? Máte k dispozici jídelnu, nebo vaše domácnost disponuje pouze omezeným prostorem? Míváte často hosty? Budete chtít být variabilní a z malého stolu rázem udělat stůl větší? To jsou jen základní aspekty, na které byste měli před výběrem stolu myslet. Trendem dnešní doby se stává propojení kuchyně s obývacím pokojem. V tomto případě se jídelní stůl může stát skutečnou dominantou prostoru. Jinak bude uvažovat člověk, který má téměř neomezený prostor, daný například oddělenou jídelnou či prostornou kuchyní. Do velkého otevřeného prostoru může umístit nejen klasické tvary, ale může zvolit i prostorově náročnější kulatý či oválný stůl. Do malých kuchyní je lepší umístit osvědčený čtverec či obdélník. Lze jej přirazit ke zdi a neplýtvat tak zbytečně místem.
Nejzákladnější rozměr stolu je 90 x 180 cm. Avšak velikost by se měla vždy odvíjet od počtu osob. Pokud nejste limitováni volným prostorem, měli byste mít u stolu vždy o dvě místa více, než je běžný počet strávníků. V případě čtyřčlenné domácnosti je vhodné vlastnit stůl pro šest osob. Ideální velikost stolu pro čtyři osoby je 80 x 140 cm. Pro šest osob by měl mít jídelní stůl minimálně 150 cm na délku, nejlépe však 175 až 210 cm. Výška se měří od podlahy po spodní hranu desky a minimálně by se mělo jednat o 63 cm. Stoly se však nejčastěji vyrábějí ve výšce od 75 do 78 cm.
V případě, že zápasíte s malým prostorem
Trh s jídelním nábytkem je naplněn k prasknutí – nejrůznějšími tvary, materiály, různé velikosti a typy. V případě, že bojujete s nedostatkem prostoru můžete sáhnout po stolech rozkládacích. Jedná se o skvělý kompromis, pokud potřebujete občas velký stůl, ale máte na něj málo prostoru. Výhodou je samozřejmě praktičnost, od toho se však odvíjí i nevýhoda, a tou je vyšší cena oproti klasickým typům (náročnější výroba).
Rozložení by mělo být co nejpraktičtější, jednoduché a rychlé. Přídavná deska je obvykle ukryta uvnitř stolu a jejím vytažením rozkládací stůl rozšíříte či prodloužíte. Druhou možností je vytáhnutí a následné vyklopení desky. Některé stoly disponují složitějším systémem, kdy je třeba ze středu roztaženého stolu vyjmout další díl, který se poté do volného prostoru přidá. Tento způsob je však trochu náročnější a pomalejší, je proto vhodný pro stoly, které nejsou rozkládány tak často.
Dřevo, kov či sklo?
Vybrat si samozřejmě můžete i z mnoha materiálů. Na trhu najdete dřevěné stoly, ale také plastové, kovové, skleněné (či kombinaci obou materiálů) a rovněž laminátové. Dřevěné jídelní stoly však vypadají nejpřirozeněji a dobře se udržují. Dřevo je oproti chladnému kovu či sklu osobitý materiál, příjemný na dotek, hodící se téměř do každého interiéru. Dřevěný stůl může ozvláštnit i ryze moderní interiér, do kterého vdechne trochu lidové atmosféry. Kromě toho rustikální nábytek se do kuchyně náramně hodí. Nebojte se tedy kombinovat moderní a venkovský styl.
Nejosvědčenějším materiálem je masivní dřevo, a to zejména díky dlouhé životnosti, Kvalitní stůl z masivu se totiž při správné údržbě dědí i po generace, přičemž si stále zachová svou přírodní krásu a barevnost. Takovýto kus nábytku je nejen funkční, ale také reprezentativní a stane se dominantou místnosti, za kterou se nemusíte stydět.
Náležitá péče zajistí dlouhou životnost
Jak se tedy o stůl z masivu starat, aby vydržel i pro další generaci a zároveň si zachoval barevnost? Prvním krokem je vhodné umístění. Masivnímu dřevu nedělají dobře vysoké teploty ani příliš vysoká či nízká vlhkost. Neumisťujte jej proto blízko radiátorů, kamen či krbů a udržujte v místnosti vlhkost v rozmezí od 40 do 45 %. Dřevu také škodí přímé sluneční světlo, které poškozuje lak a urychluje stárnutí materiálů.
Během běžné údržby stačí pouze ze stolu stírat prach měkkou suchou prachovkou, ideálně alespoň jednou za týden. V případě silnějšího znečistění stůl otřete vlhkým, dobře vyždímaným hadříkem. Vyhněte se používání chemických přípravků a raději dřevo ošetřujte přírodními vosky. Na vyčištěný povrch stačí nanést hadříkem vosk a čistý povrch vyleštit. Tento proces byste měli vykonávat alespoň dvakrát do roka. Přírodní voskové oleje jsou nejvhodnějším přípravkem pro povrchovou úpravu dřeva. Zachovávají přirozené charakteristiky dřeva a povrch se poté snadno udržuje. Oleje také obnovují poškozené povrchy.
Aby nedocházelo k poškození dřeva, zbytečně nábytek nezatěžujte a nepokládejte na povrch příliš horké předměty. Nový nábytek byste měli ze začátku ošetřovat častěji, nejlépe jednou až dvakrát za měsíc. Vytvoříte tak ochrannou vrstvu odolnou proti poškození.